GROEPSCOACH

“SINGING SYMFONIE”: met een groep stem-avonturiers op expeditie vanuit improvisatie naar muziek.

Deelname open voor iedereen die zin heeft om te experimenteren vanuit stemimprovisatie om te komen naar een muzikale gezamenlijke belevenis: een synergie van individuele bijdragen naar unieke muzikale compositie’s.
Door contact te maken met luisterend zingen en zingend luisteren in een interactie met elkaar, zullen zo steeds weer unieke composities ontstaan…
.  
Zo samen fysiek-ritmisch en speels zingend met onze muzikale oren als leidraad, ontdekken we ongekende mogelijkheden van onze stem en zijn we als een levend klanklaboratorium die nieuwe muziek doet ontstaan.

Van afstemmen op jezelf, naar instemmen met de ander!

Maximaal 12 deelnemers, minimaal 7
Met een vaste groep twee wekelijkse samenkomsten, in samenspraak welke avond het beste past.
Tijd: van 19u30 tot 21u30 Plaats: Bornhovestraat 18 Zutphen. Kosten afhankelijk vh aantal deelnemers maar maximaal 20 euro per avond.

Opgave bij franciskadukel@gmail.com

“KOM TOT BEZINGING”
Een breed opgezette zangcursus van 5 samenkomsten voor mensen die al ervaren zijn met zingen maar de verbinding kwijt zijn geraakt met hun ‘eigen’ stem en met de muziek.
Mensen die snakken naar het ervaren van hun oorspronkelijke bezieling die hen doet zingen.
Mensen die beseffen dat ze het achterste van hun tong nog niet hebben durven laten horen.

Deze cursus vraagt enige moed maar je weet dat je ‘meer’ in huis hebt dan eruit komt…
Je weet dat zingen met je hele stem helend en bevrijdend is…en alleen vanuit deze hele stem is zingen als dubbel bidden, zoals kerkvader Augustinus zei…
Alleen zo zingend vertellen niet de woorden, maar vertelt je stem ons jouw unieke waarheid.
Je stem kan namelijk niet liegen, is altijd eerlijk. Getuigt altijd, of je het nu wil of niet, van jouw waarheid en daar gelden geen normen van mooi of lelijk, zuiver of vals, goed of fout. Zo kan zingen diep ontroeren, want zingen is zoveel meer dan zingen alleen…  

Praktisch

In 5 twee-wekelijkse workshops ontdekken we op een speelse manier, via allerlei fysiek en vokaal materiaal dat onze oorspronkelijk ongekunstelde stem, een unieke zeggingskracht heeft. Veel meer laat horen dan toonhoogtes, veel meer zegt dan alleen woorden.
Ontdekken we dat onze stem veel meer kan dan we ooit konden vermoeden. Ontdekken we dat je van je stem kunt houden als van een nabije vriend en deze welkom heet in je huis.

Voor wie?  
Mensen met liefde voor zingen die  het contact met hun stem willen (her)ontdekken of verdiepen. Mensen die verlangen naar de oorspronkelijke zeggingskracht van hun stem en zich realiseren dat zingen helend kan zijn.
Mensen die vanuit hun diepe liefde voor muziek, hun stem willen laten klinken. 

Wat gaan we doen?
-Contact maken met de speelse en lichte kant van zingen via stemimprovisatie en bewustwordingsspelletjes (o.a. vanuit de Lichtenberg-inzichten). Zodoende uitgenodigd worden om ongekende mogelijkheden van je stem te leren kennen.
Contact maken met het zgn. ‘zangerslichaam’ (o.a. vanuit de methode Niek Brouw) want ons gehéle lichaam is instrument en klankkast. Bewustmakend en bevrijdend dat niet jíj zingt, maar je stem…
-Een zaterdag zal gewijd zijn aan de kunst om van het vrije improviseren van jouw eigen-wijze-lied, te komen tot het zingen van een bestaand lied. Jouw favorite lied bijvoorbeeld als of iets nieuws door de docente aangereikt. Als er behoefte aan is zal er ook aan bestaande meerstemmige composities worden gewerkt. 
-De slotzaterdag wordt besteed aan het integreren van al het ontdekte in een gedicht, een lied of meerstemmige bestaande compositie.

Als je mee wil doen beantwoord dan bij het opgeven de onderstaande vragen. Dit  helpt de docente bij een op de deelnemers afgestemde voorbereiding. 
– Hoe is het contact met je stem en waar verlang je naar?
– Waarom wil je deze workshop doen: wat hoop je te ervaren en ervan te leren?  

Praktisch:
Aantal deelnemers: maximaal 7, minimaal 5
Data:               Tweewekelijks en nader te bepalen in afstemming met de deelnemers. 
Tijd:                 14 tot 17 uur 
Locatie:  Muziekstudio Bornhovestraat 18
Kosten:             € 200 voor 4 zaterdagen, inclusief koffie/thee 
Begeleiding:      Franciska Dukel, zangcoach en pianiste  

Franciska Dukel heeft als zangeres, pianiste en coach een rijke ervaring in het werken met mensen die willen zingen of pianospelen. Of het nou gaat om mensen die beginnend zijn op het zangpad of om (semi)professionals, het coachen van de mens die wil zingen is haar lust en haar leven. 
Of het nou omwille van de muziek en het zingen gaat, of omwille van de bewustwording van jezelf dmv je stem, ze is in beide zeer ervaren en gedreven.

Ze is geen stembevrijder omdat ze weet dat de stem al vrij ís…. als we haar tenminste benaderen vanuit haar vrije natuur!