methode

Naast de gangbare zangmethodische scholing en de basiscursus EVTS, ben ik logopedisch geschoold in de nasaleermethode van Johannes Pahn en werk ik met de houdingsoefeningen uit de orthomanuele praktijk van de arts Niek Brouw ( boek Stem en Lichaam). Hiernaast gebruik ik de waardevolle stemontwikkelingsprincipes van Lichtenberg. Uiteraard combineer ik in mijn lesgeven de ontdekkingen van deze drie belangrijke stem-pioniers met mijn eigen inzichten en ervaringen als uitvoerend zangeres. De laatste jaren heb ik door regelmatige nascholing in Lichtenberg en door stemimprovisatie en improvisatietoneel nog meer invalshoeken gekregen om mijn werkwijze af te stemmen op ieder uniek individu.

Ervaring in het lesgeven aan toekomstige professionals heb ik opgedaan als hoofdvakdocente aan het Conservatorium van Amsterdam van 2001 tot 2006.

Ik richt mij, naast het lesgeven aan gedreven en gevorderde amateurs, op de jonge professionele zanger die zorgvuldige coaching nodig heeft bij de aanvang van zijn/haar zangcarrière en op Postgraduate coaching. Met veel voldoening en succes bereid ik jonge mensen voor op het Conservatorium waar ze dan later de vruchten plukken van de gezonde basis die we samen legden.

De ervaren professionele zanger die door het veeleisende vak met beperkingen en stemproblemen te maken krijgt is bij mij in goede handen omdat ik de problemen herken en ze heb leren oplossen en vooral: heb leren voorkomen.

Door mijn freelance werk bij Het GrootOmroepkoor begrijp ik de uitdagingen waar de professionele koorzanger(es) mee te maken krijgt en de vocale hygiëne die dat vraagt.

Vanuit mijn vak als zangeres én pianiste, geef ik zang-pianoduodagen en thematische workshops. Daarnaast geef ik de pianisten van mijn zangers ook individuele les om hun pianistische vaardigheden te optimaliseren en verfijnen. Mijn muziekwetenschappelijke basis ondersteunt mij daarbij in het muzikaal-stilistisch coachen van deze duo’s.

 

Ik geef les in mijn studio in Leiden en 1x per maand in Nijmegen.

Op dit moment is er beperkt plaats voor nieuwe leerlingen die gemotiveerd en bereid zijn om het aangebodene zelfstandig en regelmatig te oefenen.