Wat leerlingen zeggen

Franciska heeft als docent en als mens een ongelooflijk talent om in te tunen op wat jij als leerling op dat moment, in die specifieke les, nodig hebt om verder te komen.

  • Soms is dat een gezonde dosis klassieke zangtechniek, wat ze met verve een rijk didactisch repertoire overbrengt.
  • Maar nog veel vaker spreekt ze ‘de wijsheid van je lichaam’ aan en zijn oefeningen gericht op het lichaam wakker maken en alle spieren als vanzelf te laten samenwerken, met meer gemak als resultaat. 
  • Franciska gaat als docent echt naast je staan en leert je je eigen docent te zijn. Over de jaren ben ik me zoveel bewuster geworden van mijn stem, techniek en mogelijkheden en studeer daardoor met vertrouwen en plezier aan moeilijk repertoire voor mijn concerten.
  • In het bijzonder staat me een les bij waarin ik moe en met een stress-focus op “het allemaal goed moeten kunnen doen” binnen kwam. Met allerlei oefeningen in de ruimte kwam er rust, werd mijn rug, nek en hele achterkant wakker en kwam er ruimte in mijn lijf en ontspanning en diepte in de klank. Wat weer illustreert dat Franciska put uit een ruime ervaring en kennis uit verschillende ‘scholen’ en vervolgens ongelooflijk goed weet aan te sluiten bij jou als zanger en mens. Jurgen de Jong (tenor)

“Franciska levert maatwerk. Ze haakt in op wat jij wilt leren en brengt je vele stappen verder dan dat. Ze is uitermate positief en bemoedigend. Vanuit vertrouwen en veiligheid werkt ze aan de ontplooiing van jouw unieke stemgeluid.” 

“Een jaar zangtherapie van Franciska heeft mij het volgende geleerd: ik kan zingen! Ze nam mij mee op ontdekkingsreis en mijn eigen unieke klank is vrij gekomen, mijn adem stabiel en mijn gevoel komt mee in mijn geluid. Een zoektocht van jaren is voorbij!” 

“Franciska maakt je nieuwsgierig: hoe klinkt mijn stem eigenlijk? Je ontdekt nieuwe hoogten en diepten. Je onderzoekt je eigen gewoonten. Ze neemt je mee terug naar je oergeluid vanuit het autonome zenuwstelsel en wat volgt is pure stembevrijding, ontspanning en plezier” 

“Franciska beschikt over vele verschillende vaardigheden ondersteunt door kennis uit de wetenschap en weet daardoor perfect aan te sluiten bij jouw leervragen.” Maartje

“Franciska’s stijl van lesgeven is energiek, uitnodigend en warm. De liefde voor de muziek staat bij haar centraal. Verder heeft zij een enorme kennis van de stem en de vele verschillende stemtechnieken die er zijn. Via de weg van het niet ingrijpen, het ruimte laten om de stem tot bloei te laten komen, nodigt ze je uit om je te laten leiden door de muziek.” Sadhu Bolland

Bij onze lessen heb ik in de korte tijd erg veel geleerd over gezond zingen. Één van de belangrijkste wijsheden die Fr. mij heeft geleerd is dat je lichaam zelf goed weet hoe het kan zingen. Je kunt je stem en lichaam natuurlijk trainen maar je begint bij de basis: hoe je lichaam zelf het prettigst zingt.

Verder hebben onze lessen mij ook erg geholpen op breder niveau dan alleen stem-ontwikkeling, namelijk mens-ontwikkeling; bijvoorbeeld bij het voorbereiden voor de audities heb ik gemerkt hoe prettig het is als er iemand -die ook nog eens super veel verstand heeft van het vak- écht in jou en in je stem gelooft bij zo iets onbekends en spannends als een auditie.

Ik kan eigenlijk wel een hele paragraaf schrijven over hoe veel ik heb geleerd, maar de belangrijkste gedachte is dat je me een super fijne, gezonde zangbasis gegeven hebt en ik ben daar heel erg dankbaar voor! Li Lian Lie

Sinds december 2018 ben ik bij Franciska op les. Ik ben erg blij met haar positieve, zeer individueel gerichte en humoristische manier van coachen. Ik kwam bij haar met een “keurige meisjessopraan”. In een paar maanden tijd heeft zij in mij de stem van een diva doen ontwaken. Wat een intens plezier beleef ik aan deze andere, diepere, volle stem.

Bij Franciska zangles hebben beteken: genieten van en verwijlen in de muziek die jouw stem voortbrengt. Hennie de Lange

Ik zing iedere dag gemiddeld 20 minuten, want dat heb ik nodig om contact met mezelf te houden/maken.  Die 20 minuten hebben ook te maken met ‘mezelf lezen via mijn stem’ en het ontwikkelen van innerlijke vrede. Innerlijke en uiterlijke vrede vragen om een parallelle aanpak en al zingend kom ik daarmee in verbinding…

Dus ben ik altijd weer blij, als ik zangles heb van Franciska, die er o.a. op let dat ik contact maak en houd  met mezelf, terwijl ik zing. Tedo Mac Gillavry